Usein kysytyt kysymykset

1. Kattoni suunta ei ole etelään. Voinko hyödyntää aurinkoenergiaa?

Vaikka kattosi ei ole suoraan etelään, aurinkoenergia voi olla silti toimiva ratkaisu sinulle. Paneelit tuottavat nykypäivänä energiansa päivänvalosta ja ainut täyden tyrmäyksen saava ilmansuunta on pohjoinen. Paneelit asennetaankin nykyään monesti itä- ja länsilappeelle. Myös seinäasennukset ovat mahdollisia. Asiantuntijamme auttavat sinua selvittämään onko aurinkoenergia toimiva ratkaisu juuri sinun kiinteistöösi.

2. Kodissani ei kulu paljoa sähköä. Kannattaako paneeleita laittaa?

Järjestelmän suunnittelun yksi lähtökohta on sähkönkulutus. Laitteisto mitoitetaan aina nykyisen ja tulevaisuuden kulutuksen mukaan. Mikäli sähköä kuluu vähän, sinulle riittää pienempi määrä paneeleita. Ylimääräinen aurinkosähkö saadaan myytyä automaattisesti valtakunnan verkkoon ja saat hyvityksen sähköyhtiöltä loppuvuoden sähkölaskuihin. Asiantuntijamme auttaa oikean mitoituksen löytämisessä.

3. Tarvitseeko paneeleita huoltaa?

Paneelit asennetaan kiinteästi eikä niissä ole liikkuvia osia, ei nesteitä, eikä pumppuja. Käytämme paneeleita, jotka ovat kehitetty vaativiin olosuhteisiin ja niissä on lumikuormatakuu. Paneeleita ei tarvitse puhdistaa lumesta ja siitepöly valuu pois vesisateella.

4. Millainen akku laitteistoon tulee?

Aurinkovoimalaan ei tarvitse investoida akustoa. Paneelien tuotto hyödynnetään ensisijaisesta kaikissa kodin sähkölaitteissa ja ylimääräinen voidaan myydä sähköyhtiölle. Aurinkoenergiajärjestelmä mitoitetaan niin, että suurin osa sähköstä käytetään itse, koska sähkön käyttäminen itse on kannattavampaa kuin verkkoon myyminen. Moni kuitenkin haluaa saada hyödynnettyä aurinkosähköä myös yöaikaan. Laitteisto voidaan silloin mitoittaa suuremmaksi ja asentaa akusto. Akusto voidaan asentaa heti aurinkovoimalan asennuksen yhteydessä. Jos haluat akuston myöhemmin, voidaan aurinkoenergiajärjestelmästä tehdä heti akkuvalmis, asentamalla hybridi-invertteri jolloin siihen on helppo lisätä akku myöhemmin.

5. Onko aurinkoenergia taloudellisesti kannattava investointi?

Ilman paneeleita olet tavallaan täysin vuokralaisena siirtoyhtiölle sekä sähköyhtiölle. Oman voimalan omistajana et maksa itsellesi tuotetusta sähköstä etkä sähkönsiirrosta. Paneelien omistamisessa on samalla tapaa kannattavuutta, kuin vuokra-asumisesta siirtymisessä omistusasumiseen. Auringon tuottama energia siirtyy omia johtoja pitkin sinun omaan käyttöösi. Oman pääoman tuotto investoinnille on noin 10-12 %. Nousevat siirto- ja sähkömaksut parantavat aurinkoenergian kannattavuutta entisestään. Aurinkoenergian paras hyöty ei ole varsin nopea takaisinmaksuaika, vaan se, että pitkän elinkaaren ja huoltovapauden ansioista, investointi maksaa itsensä useamman kerran takaisin.

6. Mikä on paneelien elinkaari?

Aurinkopaneelien elinkaari voi olla heikoimmissa paneeleissa jopa vain 10 vuotta Suomen olosuhteissa. Valitse katollesi laadukkaat paneelit, joissa on lumikuormatakuu. Laadukkaissa aurinkopaneeleissa on 25 vuoden tuottavuustakuu ja elinkaari reilusti yli 30 vuotta. Saat yhdellä investoinnilla ilmaista sähköä vuosikymmeniksi.

7. Nostaako aurinkovoimala kotini arvoa?

Jos kaksi lähes identtistä taloa on myynnissä, mutta toisessa on huoltovapaa aurinkovoimala ja sähkölaskuja ei tule lähes puoleen vuoteen, kummasta olisit valmis maksamaan enemmän? Kumman talon sähkölaskuja mieluummin maksaisit? Aurinkovoimala ei vain nosta talosi arvoa, vaan houkuttelee ostajia ja nopeuttaa myyntiaikaa. Mikäli joskus sinun tarvitsee luopua nykyisestä asunnostasi, haluatko sen kaupaksi mahdollisimman nopeasti ja hyvään hintaan? Tietysti haluat. Mitä pidempään asuntosi myynti-ilmoitus happanee välittäjän sivuilla, sitä enemmän menetät asuntosi arvoa.

8. Onko aurinkopaneeleilla vaikutusta energialuokkaan? (E-luokka)

Kyllä, aurinkopaneelit voivat parantaa merkittävästi rakennuksen energiatehokkuutta ja parantaa energiatehokkuusluokkaa. Aurinkopaneelien asentaminen rakennukseen vähentää vuosittaista energiankulutusta, mikä puolestaan nostaa rakennuksen energialuokitusta. Tällä on suuri merkitys, koska EU:n energiatehokkuusdirektiivi edellyttää alhaisempaa E-luokkaa vuoteen 2030 mennessä. Jos direktiivi toteutuu parlamentin hyväksymässä muodossa, noin 1,5 miljoonaa asuntoa, joista lähes 570 000 omakotitaloja, olisi korjattava täyttämään uudet energiatehokkuusvaatimukset.

9. Saanko aurinkovoimalasta kotitalousvähennystä?

Kyllä, hankkimalla aurinkovoimalan kotiisi, olet oikeutettu kotitalousvähennykseen. Esimerkiksi 8000 euron aurinkoenergiajärjestelmästä on mahdollista saada jopa 1200 euroa kotitalousvähennystä, joka on rahanarvoista etua sinulle. Maksat vain omavastuun 100 euroa siltä vuodelta, kun saat kotitalousvähennystä. Näin ollen, tässä esimerkissä, maksat omasta pussistasi vain 6900 euroa kotitalousvähennyksen jälkeen.

10. Kauanko asennus kestää?

Asennus kestää keskimäärin 1-2 päivää. Sähköt ovat asennuksen yhteydessä pois päältä alle 30 minuuttia, kun laitteiston kytkentä tehdään. Pakastin ei pääse sulamaan siinä ajassa. Aurinkopaneelien asennusta ei voi verrata perinteiseen remonttiin, jossa paikat ovat levällään ja sekaisin päivätolkulla. Asennus käy siististi ja nopeasti. Sisätiloihin ei tule mitään erillisiä sähkölaitteita, vain johdot viedään sulaketaululle.

ALA OMAN VOIMALASI PÄÄLLIKOKSI!